Radio Bačka

Mi nudimo zvuk, sliku stvorite sami!

Dani evropske baštine po deseti put u Baču

   Proteklog vikenda po deseti, jubilarni put na trgu u Baču održana je manifestacija „Dani evropske baštine“. „Napravićemo mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i na taj način izvući nešto što bi moglo biti ideal redovne, kulturne i turističke ponude opštine Bač“ – istakao je na otvaranju Ognjen Marković, predsednik opštine.

 

          Ove godine program koji su spremili organizatori bio je veoma bogat. Pored nastupa dečijih folklornih grupa, najmlađoj publici predstavili su se Vitezovi „Beli orlovi“ iz Beograda koji su  kroz radionice prikazali srednjovekovni ambijent. Takođe, bila je organizovana mala škola mačevanja, streličarstvo, srednjovekovni ples, čas istorije i izložba viteške opreme.  U nastavku programa pripremna grupa predškolske ustanove „Kolibri “ izvela je predstavu „Bajka o balerini i olovnom vojniku“ , a zatim je nastupila glumačka trupa „Novosadski novi teatar“.

         U holu kulturnog centra otvorena je izložba slika Nedeljka Mirkovića, sa motivima Bača i okoline. Posetioci će ovu izložbu imati prilike da vide do 16. oktobra svakog radnog dana u vremenu od 8 do 18 časova i vikendom od 9 do 16 časova.

         U okviru manifestacije Dana evropske baštine održan je i okrugli sto na temu „Vrednosti, značaj i perspektive kulturnog i prirodnog nasleđa Bača i prezentacija industrijskog nasleđa“. Okruglom stolu prisustvovali su Pokrajinski sekretar za kulturu, predstavnici ministarstva kulture, spoljnih poslova kao i predstavnici UNESCA. U svom obraćanju prisutnim predstavnicima lokalne samouprave, institucija i eksperata, potpredsednik vojvođanske Vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Slaviša Grujić posebno je istakao činjenicu da je lokalna zajednica u Baču uspela da sa velikim uspehom osmisli i ostvari višeslojni i višegodišnji projekat pod nazivom „Vekovi Bača – razvojni projekat zasnovan na zaštiti, konzervaciji, restauraciji i održivom korišćenju kulturnog i prirodnog nasleđa opštine“.

   Večernji program manifestacije obuhvatao je nastupe folklornih ansambala, koncert duhovne muzike u Franjevačkom samostanu i rok koncert benda Ane Štajdohar na Trgu.  

                   Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Bač, Ognjen Marković koji je prisutnima između ostalog rekao: “Kada su u pitanju savet evrope i evropska komisija oni su ove godine u okviru ljubljanskog procesa izdvojili blizu devetstotina hiljada evra za obnovu i restauraciju Franjevačkog samostana. Radiće se na izbijanju vlage koja ometa samostan, regulisanju atmosferskih podzemnih voda, obnoviće se krov i uvesti grejanje u hodnike...

„Napravićemo mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i na taj način izvući nešto što bi moglo biti ideal redovne, kulturne i turističke ponude opštine Bač“ – istakao je Marković.Podelite sa drugima ovu stranicu
Digg! Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Yahoo! Squidoo! Twitter! Joomla Free PHP
 
Slovenčina (Slovenská republika) Serbian (Latin)

Koju muziku slušate? 
Baner