Radio Bačka

Mi nudimo zvuk, sliku stvorite sami!

Dani evropske baštine 2015

          Prostor Bačke srednjevekovne tvrđave i pored kišovitog vremena i ovog, poslednjeg septembarskog vikenda bio je pun  posetilaca, izlagača, muzičara, izvođača i  gostiju koje je sve zajedno okupila tradicionalna manfestacija "Dani evropske baštine.

            "Cilj ove manifestacije je da se širokoj javnosti u evropskim državama približi i učini dostupnim kulturno nasleđe i da se tom prilikom istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, kao jednog od najkarakterističnijih činilaca evropskog identiteta. Upravo to jedinstvo raznolikosti imamo i negujemo u opštini Bač, opštini koja je multikultularna, multinacionalna i višejezična sredina, a koja nas upravo u toj svojoj raznolikosti čini bogatom kulturom i običajima", rekao je predsednik opštine Bač, Dragan Stašević, otvarajući ovogodišnju manifestaciju"Dani evropske baštine" u Baču.

            "Tokom ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine biće pokrenuta neka od važnih pitanja, usmerena na stvaranje uslova za očuvanje zanatskih veština i znanja, podsticanje njihove održivosti i, pre svega, prepoznavanje i vrednovanje njihovog značaja u lokalnim sredinama i među samim nosiocima", rekao je Stašević.

            Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena starim zanatima, tako da je Etno pijaca bila prepuna  proizvoda nastalih na stari- tradicionalan način, suvenira, ženskih rukotvorina i  domaćih jela. U ambijentu Bačke tvrđave mogao se videti viteški turnir, nastup dečijih folklornih ansambala,izložba radova nastalih na likovnoj koloniji i čuti nastup polaznika muzičke škole "Stevan Hristić". Nažalost, prava jesenja kiša prinudila je učesnike i posetioce da se  iz srednjevekovnog ambijenta tvrđave presele u prostorije Doma kulture u Baču, gde je program nastavljen. Prema planu održan je i niz okruglih stolova na temu "Stari zanati u kontekstu održivog  razvoja- primeri dobre prakse" u kojem su svoja iskustva preneli brojni vlasnici radionica starih zanata iz više gradova Vojvodine, a o podršci ovoj oblasti govorili su i predstavnici  opštinaBač, Temerin, Sremski Karlovci, grada Sombora i drugi. Tom prilikom "Centar za organsku proizvodnju" iz Selenče, koji je na okruglom stolu promovisao vezu "starih zanata i proizvodnje  organske hrane i tradicionalnih jela u funkciji razvoja turizma"  izneo je  predlog da se od naredne godine objedine manifestacije  "Forum organske proizvodnje" i "Dani Evropske baštine". Pored toga čule su se i brojne ideje u cilju zajedničkog delovanja na promovisanju starih zanata i medjusobnog povezivanja proizvodjača  ove vrste proizvoda, kao i gradova i opština koje imaju za cilj unapređenje ovog vida proizvodnje.  U Etno kući-"Didina kuća" održana je radionica starih zanata.

            Celodnevni program upotpunio je "Etno Sabor" u okviru kojeg je nastupilo nekoliko  kulturno umetničkih društava, dok je neizostavni deo  večernjeg programa Koncert duhovne muzike  u crkvi Franjevačkog samostana iz 12. veka. Za završnicu ovogodišnje manifestacije u Bačkoj Tvrđavi  pobrinuo se "Keglevič karneval" i Kiki Lesandrić i "Piloti" na rok koncertu uz tradicionalni vatromet.Podelite sa drugima ovu stranicu
Digg! Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Yahoo! Squidoo! Twitter! Joomla Free PHP
 
Slovenčina (Slovenská republika) Serbian (Latin)

Koju muziku slušate? 
Baner