Radio Bačka

Mi nudimo zvuk, sliku stvorite sami!

"Raspeće Hristovo" vekovima iza zida

  U Franjevačkom samostanu u Baču, stručnjaci Pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, otkrili su fresku "Raspeće Hristovo", koja, prema procenama, datira iz 13-og ili 14-og veka.

  U ponedeljak, 21. februara,  u  Franjevačkom samostanu u Baču je  održana konferencija za novinare na kojoj je  prvi put  prikazana upravo otkrivena freska "Raspeće Hristovo", koju su, tokom uređenja kapele otkrili stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Freska je otkrivena 8. februara ove godine, i na osnovu prvih saznanja stručnjaka potiče iz trinaestog ili četrnaestog veka.

  Na konferenciji su govorili pokrajinski sekretar za kulturu, Milorad Đurić, predsednik opštine Bač, Tomislav Bogunović, direktor Pokrajinskog zavoda za očuvanje spomenika kulture, Zoran Vapa i Slavica Vujović, rukovodilac radova na obnovi samostana.

        Novinarima je  omogućeno snimanje novootkrivne freske, kao i prikazan postupak prilikom otkrivanja ovog značajnog segmenta istorije samostana.Podelite sa drugima ovu stranicu
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Yahoo! Squidoo! Twitter! Joomla Free PHP
 
Slovenčina (Slovenská republika) Serbian (Latin)

Koju muziku slušate? 
Baner